شیمی وزندگی
همه ما شنیدهایم که نوشابههای گازدار برای سلامتی مضر است، اما آیا میدانید:
1. در بسیاری از ایالتهای آمریکا، مامورین پلیس راه دو گالن نوشابه در صندوقعقب ماشینشان دارند تا در صورت تصادف رانندگی، خون را با کمک آن از جاده پاک کند.
2. اگر تکهای از گوشت گاو را در یک کاسه نوشابه قراردهید، پس از دو روز ناپدید میشود.
3. برای تمیز کردن توالت : یک قوطی نوشابه را داخل کاسه توالت بریزید و یک ساعت صبر کنید، سپس با آب پر فشار بشویید. اسید سیتریک موجود در نوشابه لکهها را از سطوح چینی میزداید.
4. برای برطرفکردن لکههای زنگ از سپر آبکرم کاری شده اتومبیل: سپر را با یک تکه کاغذ (فویل) آلومینیوم مچالهشده آغشته به نوشابه بسایید.
5. برای تمیز کردن فساد قطبهای باتری اتومبیل: یک قوطی نوشابه را روی قطبها بریزید تا با غلیان کردن، آن را تمیز کند.
6. برای شل کردن پیچ و مهرههای زنگ زده: تکهای پارچه را که در نوشابه خیس شده است برای چند دقیقه بر روی پیچ و مهره قرار دهید.
7. برای پختن گوشت ران آبدار: یک قوطی نوشابه را داخل ماهیتابه خالی کنید، گوشت را لای کاغذ آلومینیوم بپیچید; و داخل ماهیتابه بپزید. سی دقیقه قبل از اتمام پخت، کاغذ آلومینیوم را باز کنید، و آب گوشت را با نوشابه داخل ماهیتابه مخلوط کنید تا سس قهوهای رنگ عالیای به دست آید.
8. برای پاک کردن چربی از لباسها: یک قوطی نوشابه را داخل ماشینلباسشویی پر از لباسهای چرب خالی کنید، پودر لباسشویی اضافه کنید و ماشین را روی دور عادی روشن کنید. نوشابه به تمیز شدن لکههای چربی کمک میکند.
9. نوشابه همچنین بخار آب را از روی شیشه جلوی اتومبیل تمیز میکند. (در مناطق سرد و مرطوب، مثل Midwest در شمال ایالات متحده آمریکا، گاهی اوقات شیشه جلوی اتومبیل از بیرون بخار میکند که با برفپاککن پاک نمیشود.)
قابل توجه:نوشابه مورد استفاده باید از نوشابه های باشد که گاز زیادی داشته باشد .از گفتن نوع نوشابه بخاطر تبلیغ معذورم
پیامبر اسلام ( ص ) می فرماید : ( عسل دارای اثر درمانی برای هر بیماری جسمی است و قرآن دارای اثر درمانی برای بیماریهای روحی است بنابراین هر 2 را برای شما توصیه می کنم )
«عسل» بهترین مکمل غذایی و آنتیبیوتیکی برای بدن
تحقیقات حاکی از این است که هر چه عسل تیرهتر باشد خاصیت آنتی اکسیدانی آن بیشتر بوده و از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند.نباید از قند و شیرینی عسل طبیعی ترسید و آن را به خاطر شیرین بودن مصرف نکرد. عسل خاصیت آنتی بیوتیکی دارد و محتوی آنتی میکروبیال است. سرشار از مواد معدنی از قبیل کلسیم، سولفور، آهن، روی، پتاسیم و منیزیم است وحاوی ویتامین هایA ، B1 ، B2، B3، B5و C میباشد. عسل یکی از بهترین مکملهای غذایی محسوب میشود که خواص دارویی زیادی دارد. در حقیقت، عسل خواص شگفتانگیزی برای سلامتی اعضای بدن دارد از جمله پیشگیری از حملات قلبی، التیام زخمها، و افزایش انرژی بدن.
1- افزایش انرژی طبیعی بدن بسیاری از ورزشکاران برای افزایش انرژی خود از عسل در رژیم غذایی خود به مقدار زیاد مصرف میکنند. عسل برای تقویت ماهیچهها بسیار مفید میباشد.
2- پیشگیری از سرطانهای خاص بسیاری از افراد از ابتلا به سرطان هراس دارند اما با استفاده عسل در رژیم غذایی روزانه میتوانند این ترس و هراس را از دل خود بیرون کنند. نتایج تحقیقات حاکی از این است که هر چه عسل تیرهتر باشد خاصیت آنتی اکسیدانی آن بیشتر بوده و از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند.
3- افزایش ایمنی بدن در برابر عفونتها عسل در برابر عفونتهای بدن مثل یک آنتی بیوتیک عمل کرده و نقش مهمی در سیستم دفاعی بدن ایفا میکند. به عنوان مثال اگر جایی از بدن عفونت داشته باشد میتوان به جای استفاده از داروهای شیمیایی آنتی بیوتیک، از عسل استفاده کرد. عسل محتوی آنتی میکروبیال است پس در مبارزه با باکتریها نیز نقش مهمی به عهده دارد. میتوان عسل را به شیوههای مختلف استفاده کرد از جمله مخلوط با چای یا آب گرم یا شیر، استفاده در شیرینیها و دسرها و ...
4- التیام زخمها و جای سوختگی در مواردی که جایی از اعضای بدن زخم میشود و یا میسوزد به جای استفاده از داروهای آرامبخش و شیمیایی و ... از عسل استفاده کنید. عسل در بدن، رطوبت هوا را به طرف خود میکشد و با این خاصیت خود در درمان زخم و سوختگی اثر مثبتی دارد.
5- غنی از ویتامینها و مواد معدنی عسل سرشار از ویتامینهای A، B1، B2، B3، B5، C میباشد همچنین مواد معدنی مفیدی نیز در عسل از جمله کلسیم، سولفور، آهن، روی، پتاسیم، منیزیم و ... موجود میباشد.
ظروف مختلفی که برای پخت و پز استفاده میکنید تاثیراتی روی مواد غذایی میگذارد که در برخی موارد این تاثیرات نتیجه مثبتی ندارد.
مثلا ظروف تفلون یا نچسب با توجه به راحتی شستشو برای پخت و پز مناسب است اما اگر در نگهداری این ظروف دقت نکنید، نتیجه عکس است.
ظروف تفلونی که با استفاده نادرست خشدار شدهاند، سبب ترکیب مواد شیمیایی ساخته شده در این ظروف با ترکیبات غذا شده و سرطانزا محسوب میشوند.
دکتر سیدضیاءالدین مظهری، رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه در همین خصوص میگوید: در ظروف تفلون از فلزی به نام کادمیوم استفاده میشود که از فلزات سنگین است.
به گفته او، در ظروف تفلونی که دچار خراشهایی در اثر شستشو یا کشیدن قاشق یا غیره شدهاند، فلز کادمیوم وارد غذا شده و عوارضی احتمالی مانند سرطان را پدید میآورد.
دکتر مظهری تاکید میکند از ظروف تفلون آسیبدیده استفاده نشود و هرگز این ظروف را مورد ترمیم قرار ندهند چون آسیب بیشتری به بدن میرساند.
بین ظروف شیشهای یا همان پیرکس و ظروف تفلون از این جهت که به راحتی قابل شستشو هستند شباهت زیادی وجود دارد.اما حسن ظروف پیرکس به نسبت ظروف تفلون سلامت همیشگی آنهاست. دکتر مظهری معتقد است: چون مواد اسیدی یا بازی روی ظروف شیشهای تاثیری نمیگذارد و از طرفی با حرارت و دمای بالا هم یونی از شیشه آزاد نمیشود، برای پخت و پز بسیار مفید هستند.
ظرف رویی مناسب اگر...
به اعتقاد رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه اگر ظرفی واقعا از جنس روی باشد میتواند باعث خروج یونهای روی از ظرف و ورود آن به غذا شود که مفید است و باعث جبران کمبود روی در بدن میشود. اما ظاهرا اغلب ظروفی که به عنوان رویی در بازار وجود دارند از آلومینیوم ساخته میشوند.
این در حالی است که آزاد کردن یون آلومینیوم در غذا، سبب انتقال این یونها به بدن میشوند و در درازمدت میتواند عوارضی از جمله کمخونی را در بدن به وجود آورد. اگر از طرفداران استفاده از ظروف رویی برای پخت و پز غذا هستید حتما سعی کنید ظروف رویی اصل را بخرید.
ظرفهای لعابدار و سفالی
ظروف سفالی از این جهت که سطح صافی ندارند و ممکن است باعث باقی ماندن غذا در منافذ ریز داخل ظرف شوند برای پخت و پز پیشنهاد نمیشوند اما در حال حاضر این ظروف را رنگ کرده و وارد بازار میکنند.
به اعتقاد دکتر مظهری، این ظروف سفالی رنگ شده هم بی ضرر نیستند، از این جهت که رنگهای استفاده شده در این ظروف معمولا فلزات سنگینی مانند سرب دارند که عوارضی نظیر کندذهنی، افسردگی و بعضی مسمومیتهای درازمدت دیگر دارد. او ادامه میدهد: اما ظروف لعابی زردرنگ قدیمی که در ایام گذشته مورد استفاده قرار میگرفت، بهترین نوع این ظروف برای پخت و پز و نگهداری غذاست.
درمورد ظروف ملامین هم لعابی که برای محافظت روی آن پوشانده میشود، بسیار نازک و آسیبپذیر است. بنابراین اگر این لایه لعابی با خش و خطوط از بین برود نفوذ میکروب در این ظروف را سبب میشود.
ظرف خوب، ظرف مسی
رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه ، ظروف مسی را با شرط و شروطی بهترین نوع ظروف برای پخت غذا میداند. اگر ظروف مسی به شکل مناسبی قلع اندود نشده باشند یا از مواد حاوی سرب برای قلع اندود شدن، استفاده شده باشد، این عنصر میتواند پس از ورود به غذا، در درازمدت سبب ایجاد مسمومیت شود.
دکتر مظهری میگوید: اگر ظروف مسی، قلعاندود نشده باشد، ورود یون مس به غذا در درازمدت، تاثیر نامطلوبی بر بدن میگذارد. به گفته او ذخیره شدن یون مس در کبد به مرور به این عضو آسیب میرساند. به همین دلیل ظروف مسی را قلعاندود میکنند.
دکتر مظهری توصیه میکند: هنگام شستشوی این ظروف باید دقت کنید تا لایه قلع اندود شده از بین نرود یا خش بر ندارد. همچنین مواد اسیدی یا غذاهای ترش، سبب از بینرفتن لایه رویی ظروف مسی میشود که بر این اساس هر چند وقت یکبار باید این ظروف، قلع اندود شود.