شیمی وزندگی
برای کاهش اشک آوری پیاز:
1- قرار دادن پیاز به مدت نیم ساعت در یخچال قبل از پوست کندن آن: کاهش دما فعالیت آنزیمهای پیاز و انتشار گاز را کاهش میدهد.
2- پوست کندن پیاز در آب: بخش اعظم ماده اشک آور پیاز با آب شسته میشود
3- خیس کردن پیاز و دستان پیش از بریدن پیاز: بخشی از گاز تولید شده با رطوبت دستان شما و همچنین رطوبت پیاز، واکنش نشان داده و شدت سوزش چشم کمتر خواهد بود.
4- از چاقوی تیز برای بریدن و خرد کردن پیاز استفاده کنید تا سلول های کمتری در پیاز دچار پارگی شوند.
چند نکته:
شور بودن اشک عمدتا به علت وجود کلراید سدیم و پتاسیم در اشک می باشد. میزان نمک موجود در اشک با میزان نمک پلاسمای خون برابراست.
علت ریزش اشک هنگام خمیازه کشیدن و یا خندیدن وارد شدن فشار به غدد و کیسه اشکی می باشد
گریه مانند ادرار و تعریق باعث حذف مواد سمی و محصولات زائد بدن می شود.
گریه به آزاد سازی آندورفین ها به جریان خون کمک می کند. آندورفین ها ترکیبات شیمیایی ای هستند که باعث بهبود خلق و خو و تسکین درد می شوند.
افرادی که از لنز داخل چشم استفاده می کنند ، منطقه بزرگی از قرنیه را لنز پوشانده ، از تحریک چشم توسط پیاز جلوگیری می کند
ترکیبات مایع اشک رفلکسی(پاسخ به مواد محرک چشم نظیر گردوغبار ، آلرژن ها ، پاتوژن ها ،بخارات پیاز ، گاز اشک آور و افشانه فلفل)شامل: حاوی آب+موسین+چربی ها+لیزوزیم+لاکتوفرین+لیپوکالین+ایمنوگلوبولین ها+گلوکز+سدیم کلراید+کلراید پتاسیم+آنتی اکسیدان ها+برخی ویتامینها میباشد
ترکیبات شیمیایی اشک احساسی(حاصل از خشم، اندوه، شادی، ترس، شوخ طبعی و ناکامی) حاوی هورمونها و پروتئین های بیشتری میباشد. این اشک حاوی هورمونهای پرولاکتین، هورمون رشد، آدرنوکورتیکوتروپین، آندروفین و فلز منگنز میباشد.
اشک های احساسی سطح منگنز بدن را کاهش می دهند. این مواد معدنی برروی خلق وخو تاثیر مستقیم می گذارد. غلظت منگنز اشک احساسی 30 برابر بیشتر از منگنز موجود در سرم خون است
با گفتن کلمه طلا، اصولا اولین چیزی که به ذهنمان میرسد، طلای زرد براق است.
طلا بهعلت آنکه فلزی بسیار نرم و چکشخـور است، بـاید بـا فــلزات دیگـری آمیـختـــه شود تــا استحکام لازم را پیدا کند. به غیر از طلای 24عیار، مـابقی، آلیاژ طلا نامیده میشوند.
مس، نقره، نیکل و پالادیوم بــرای استحکام بیشتر و فلز روی به ایـن خـاطر بـه طلا افــزوده میشود تا اکسیژن هوا را جذب کــرده و از اکـسیـدشــدن مـس و نـقـره جـلوگیــری کنـــد. عـیار طلا یا همان قـیـراط (KARAT) ، درجـه خـلوص طلا را مشـخـص میکند. هـر قیـراط، 1/24 درصـد کل طلا در آلیاژ طلا را تعیین میکـنـد .
البته آن را با CARAT که وزن الماس و دیگر سنگهای قیمتی را مشخص میکند، اشتباه نگیرید. یکCARAT معادل 200 میلی گرم است.
اگر طلا را با مس و نقره مخلوط کنیم (در صورتی که مقدار طلای آن بیشتر باشد)، طلای زرد حاصل میشود .
اگر طلا را با نقره، مس و روی (نقره این ترکیب بیشتر است) مخلوط کنیم، طلای سبز به دست میآید .
اگر طلا و مس (مقدار مس بیشتر از طلا باشد) را ترکیب کنیم، طلای قرمز (صورتی) نتیجه آن است .
طلای سفید هم ترکیبی از طلا، نیکل، پالادیوم، نقره و روی است .
طلای سفید طبیعی، خاکستری روشن است؛ بـه هـمـین خاطر برای سفیدتر جلوه دادن آن، از روکش رادیوم برای پوشش آن استفاده میکنند. باتوجه به اینکه رادیــوم پــس از مدتی ساییده میشود، باید مجددا طلای سفید را روکش کرد؛ ایـن مدت 12 تا 18 ماه است .
نقره یکی دیگر از انواع جواهرآلات مصرفی است که مثل طلا بسیار نرم بوده و بهسرعت آسیب میبیند، از این رو آن را معمولا با فلز مس ترکیب میکنند تا استحکام لازم را پیدا کند. درجـه خلوص نقره را با واحدهایی از هزار قسمت میسنجند. نقره پس از مـدتی بهخـاطـر اکسـیـدهای گوگرد موجود در هوا یا عرق بدن، دچار تیرگی میشود کـه بـاید آن را مجددا پرداخت کرد .
پلاتین یا پلاتینیوم، فلزی سنگین و بسیار مقاوم است که مـعمولا با پـالادیـوم، رادیـوم، ایـریـدیوم، مس، روتیوم و تیتانیوم ترکیب میشود . درجه خلوص آن مانند نقره، بر پایه هزار قسمتی است. اگر بخواهیم پلاتین را با طلای سفید مقایسه کنیم، باید بگوییم پلاتین سنگینتر از طلای سفید است. این فلز بهطور طبیعی، سفید بوده و درخشندگی و لومینانس بیشتری از طلای سفید دارد. همچنین از طلا کمیابتر بوده و در نتیجه گرانبهاتر است. در نهایت اینکه پلاتین مقاومت بیشتری نسبت به کدرشدگی دارد
شیمی (3) و آزمایشگاه شهریور89
شیمی (1) شهریور89شماره1 شهریور89شماره2 شیمی (1)
شیمی (1) شهریور89شماره3
شیمی(3) و آزمایشگاه دی 88
شیمی(3) و آزمایشگاه شهریور88
شیمی (3) و آزمایشگاه خرداد89